lauantai 26. toukokuuta 2007

Löytyykö vastavoimaa poliittisilta päättäjiltä

Kondispalvelutalo Oy:stä oleellisin asia on se, että se on yksityisenpääoman hanke. Terveys ja sosiaalinenhoivabisnes on viime vuosina paisunut ja luonut näin uusia mahdollisuuksia yksityiselle pääomalle. Terveys ja sosiaalipalveluista on tehty tavaroita, joita myydään ja ostetaan kuten muutakin tavaraa kapitalistisilla markkinoilla.

Kaava ja muu asianliittyvä virallisuus ovat teknisiä asioita. Ilman näiden asioiden kunnossa olemista ei tietenkään saa mitään rakentaa.

Kondishanke puetaan yleishyödylliseen asuun, että saadaan sille yhteiskunnan verovaroja. ARA (valtion asuntorahasto) kun myöntää sellaisille hankkeille lainaa ja korkotukea. Sen lisäksi vielä saadaan alennusta hankkeisiin liittyviin maksuihin kun hanke luokitellaan yleishyödylliseksi.
Yleishyödyllinen leima takaa myös hankkeelle verovaroja käyttötalouden kattamiseen.

Näin siis kanavoidaan verovaroja yksityiseen bisnekseen. Kyllä herrat osaavat, itselle kun ovat lakinsa laatineet!

Valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Raimo Rauhala (sdp) näyttää ajavan yhdessä kokoomuksen Heikki Kouhin kanssa asiaa.

Luettuani kaupunginhallituksen jäsenten Marjatta Vehkaojan (SDP) ja Francesca Cucinottan (vihreät) eriävät mielipiteen KH:n kokouksesta 21.5.07, että KH:n päätösesityksen kohdat 1 ja 2 poistetaan ja että kirje olisi riittänyt KH:n vastaukseksi Kondishanketta ajaville. Näihin eriäviin mielipiteisiin voi kyllä yhtyä.
Harri Moision (vasemmistoliitto) eriävää mielipidettä ei ollut valtuuston tulevan kokouksen esityslistan liitteessä, onko hän kääntänyt takkinsa asian suhteen?

Kondis asian vieminen valtuustoon ja näin sitominen ennakkoon hankkeeseen johtaisi varmaankin vastaavaan tilanteeseen kuin kävi toriparkin kansaa aikoinaan.

Toriparkin osalta kustannukset paisuivat, en nyt muista summaa, mutta reilusti yli sen mitä oli alussa esitetty valtuutetuille. Tapio Osala (vihreät) muistaa toriparkin historian, hän toimi todella asian osalta ansiokkaalla tavalla. Mutta sillon jo oli tilanne, että valtuustosta ei löytynyt todellista vastavoimaa.